Logo.BlauweVilla.Blue

Bad Bentheim

Bad Bentheim

Bad Bentheim is de voormalige hoofdstad van het Graafschap Bentheim. Belangrijkste attractie van de stad is het Kasteel Bentheim. De bouwmeesters hiervan waren de Graven van Bentheim. In 1650 ondernam de beroemde kunstschilder Jacob van Ruisdael een reis naar Bentheim. Van zijn hand zijn 15 schilderijen met Kasteel Bentheim. In 2005 verwierf het Mauritshuis in Den Haag een van Van Ruisdaels gezichten op Bentheim.

In 1711 werden geneeskrachtige zwavelbronnen ontdekt, waardoor Bad Bentheim nu een erkend heilbad is. Dit is te herkennen aan het woord "Bad" in de naam. In 1865 verkreeg Bad Bentheim stadsrechten.
Met Bentheimer Gold bedoelde men het Bentheimer zandsteen. De handel hierin vond vooral plaats richting het Münsterland, naar Oost-Friesland en over de Vecht naar Nederland. De sokkel van het Vrijheidsbeeld in New York is gemaakt van het zandsteen uit Bad Bentheim.

Bad Bentheim ligt 10 kilometer over de grens bij het Twentse Oldenzaal. Het is één van die schaarse Duitse bergstadjes waar het rijke verleden grotendeels bewaard is gebleven. De historie beleeft u als u op ontdekkingstrocht gaat door de oude, smalle straatjes en steegjes langs karakteristieke huizen. Een aanrader is een rondleiding door Bad Bentheim in het donker door de nachtwacht in traditionele kledij. De bijna 1000 jaar oude burcht van Bad Bentheim, gebouwd op zandsteenrotsen, torent indrukwekkend boven het glooiende bosrijke landschap in de omgeving uit.

Bad Bentheim, bezienswaardigheden:
  * Kasteel Bentheim met het kasteelmuseum
  * Openluchttheater in een voormalige zandsteengroeve
  * De Oostmolen in Gildehaus; in 1750 opgetrokken uit Bentheimer zandsteen
  * Huis Westerhof; woonhuis uit 1656, nu een atelierruimte
  * Rooms-katholieke kerk van Bad Bentheim (1670)
  * Evangelisch-gereformeerde kerk van Bad Bentheim uit 1696
  * Evangelisch-oud gereformeerde kerk van Bad Bentheim uit 1896
  * Martin-Luther-kerk Bad Bentheim uit 1912
  * Zandsteenmuseum Bad Bentheim
  * etc.

Burcht Bad Bentheim
Het kasteel ligt op de 92 meter hoge zandsteenrots van Bad Bentheim. Kasteel Bentheim met zijn twee machtige torens behoort tot de mooiste en indrukwekkendste vestingen van Noordwest-Duitsland. Nazaten van het voormalige koningshuis van Bentheim, bewonen nog een deel van de burcht. Koningin Emma logeerde hier meerdere malen. Eén van de kamers is naar haar vernoemd. Bij de toegangspoort naar het kasteelterrein kunt u een mooi gelegen café-restaurant bezoeken vanwaar u een fraai uitzicht heeft over het dal ten oosten van Bad Bentheim. Aan de westzijde ligt een uitgestrekt slotpark waar dikwijls evenementen worden georganiseerd.

Bad Bentheim

Die Silhouette der Burg Bentheim auf den mächtigen Sandsteinfelsen thront weithin sichtbar über der Stadt. Bad Bentheim ist von malerischen Gässchen, Kopfsteinpflaster und verschlungenen Wegen geprägt. Durch die heilsame Thermalsole, die hier aus dem Boden kommt, hat sich Bad Bentheim auch als Kurort einen Namen gemacht. Doch auch gesunde Menschen können sich hier wunderbar entspannen. Ein Spaziergang durch den weitläufigen Bentheimer Wald oder ein Besuch der Freilichtbühne in einem alten Steinbruch machen die Erholung perfekt.

In Bad Bentheim gibt es viel zu entdecken!
Bestaunen Sie die mächtige Burg Bentheim, eine der ältesten und eindrucksvollsten Burganlagen Nordwestdeutschlands.
Erfahren Sie im Sandsteinmuseum mehr über das "Bentheimer Gold" oder besuchen Sie im Ortsteil Gildehaus die Ostmühle, hier wird noch regelmäßig Korn gemahlen!