Logo.BlauweVilla.Blue

Graafschap Bentheim: een aantrekkelijke regio

Schüttorf

Schüttorf is de oudste stad (dertiende eeuw) in de Grafschaft Bentheim en ligt in het uiterste zuidwesten van de deelstaat Nedersaksen, nabij de Nederlandse grens. Het 12000 inwoners tellende stadje ligt temidden van bossen en weilanden in een aantrekkelijke landelijke en fietsvriendelijke omgeving. Binnen dertig kilometer liggen de middelgrote steden Nordhorn, Rheine, Hengelo en Enschede. De ‘Overijsselse’ Vecht stroomt (ook) door Schüttorf. De stad ligt op de uitlopers van de Bentheimer Berg, een zandsteenformatie uit het Krijt. Kurort Bad Bentheim, met zijn thermische baden, wellnesscentrum en de grootste burcht van West-Duitsland, is een toeristische attractie.
Schüttorf is goed bereikbaar dankzij haar ligging bij de plek waar de autosnelwegen A30 en A31 elkaar kruizen. Door deze stad stroomt de Vecht in de richting van de monding, niet ver van Zwolle vandaan. Romantiek, historie en natuurschoon gaan er hand in hand – je kunt er prachtig wandelen en fietsen. De inwoners zijn trots op hun stad: op de kerktoren, het oude kerkhof, de waterputten, de watermolen en natuurlijk de oude stadsmuur.

Bad Bentheim
Bad Bentheim is de voormalige hoofdstad van het Graafschap Bentheim en kent een lange geschiedenis. Belangrijkste attractie van de stad is het Kasteel Bentheim, dat in 1116 voor het eerst genoemd wordt. De bouwmeesters hiervan waren de Graven van Bentheim. In 1650 ondernam de beroemde kunstschilder Jacob van Ruisdael met zijn vriend Nicolaes Berchem een reis naar Bentheim. Van zijn hand zijn 15 schilderijen met Kasteel Bentheim. Ook Berchem maakte een aantal. In 2005 verwierf het Mauritshuis in Den Haag een van Van Ruisdaels gezichten op Bentheim.
Rond 1711 werden geneeskrachtige zwavelbronnen ontdekt, waardoor de plaats nu een erkend heilbad is. Dit is te herkennen aan het woord "Bad" in de naam. In 1865 verkreeg de stad stadsrechten.
Met Bentheimer Gold bedoelde men het Bentheimer zandsteen. De handel hierin (van de 15e tot en met de 18e eeuw) vond vooral plaats richting het Münsterland, naar Oost-Friesland en over de Vecht naar Nederland. De sokkel van het Vrijheidsbeeld in New York is gemaakt van het Bentheimer zandsteen. Nabij Bentheim bevindt zich een groeve die Franzosenschlucht genoemd wordt, waaruit deze steen gewonnen werd.

Bad Bentheim ligt op slechts 10 kilometer over de grens bij het Twentse Oldenzaal. Het is één van die schaarse Duitse bergstadjes waar het rijke verleden grotendeels bewaard is gebleven. De historie beleeft u als u op ontdekkingstrocht gaat door de oude, smalle straatjes en steegjes langs karakteristieke huizen. Een aanrader is een rondleiding in het donker door de nachtwacht in traditionele kledij. De bijna 1000 jaar oude burcht, gebouwd op zandsteenrotsen, torent indrukwekkend boven het glooiende bosrijke landschap in de omgeving uit.

De stad kent vele bezienswaardigheden:
  * Kasteel Bentheim met het kasteelmuseum
  * Openluchttheater in een voormalige zandsteengroeve: de Frleilichtspiele Bad Bentheim behoren tot de oudste van Duitsland.
  * De Oostmolen in Gildehaus; in 1749/1750 opgetrokken uit Bentheimer zandsteen
  * Huis Westerhof; woonhuis uit 1656, gerenoveerd rond 1990, nu een atelierruimte voor artistieke ambachtslieden
  * Rooms-katholieke kerk (gewijd aan Johannes de Doper) uit 1670
  * Evangelisch-gereformeerde kerk uit 1696
  * Evangelisch-oud gereformeerde kerk uit 1896
  * Martin-Luther-kerk uit 1912
  * Zandsteenmuseum
  * Geologisch Openluchtmuseum
  * Braziliëmuseum
  * Postzegelmuseum
  * Otto Pankok-museum

Burcht Bad Bentheim
Het kasteel ligt op de 92 meter hoge zandsteenrots van Bentheim. Kasteel Bentheim met zijn twee machtige torens behoort tot de mooiste en indrukwekkendste vestingen van Noordwest-Duitsland. Het kasteel is een bezoek zeker waard. Dagelijks worden om 11 uur rondleidingen gegeven (in de wintermaanden op woensdag, zaterdag en zondag). Maar met behulp van de papieren gids kan u ook op eigen gelegenheid prima het slot bezoeken. Nazaten van het voormalige koningshuis van Bentheim, bewonen nog een deel van de burcht. Koningin Emma logeerde hier meerdere malen. Eén van de kamers is naar haar vernoemd. Bij de toegangspoort naar het kasteelterrein kunt u een mooi gelegen café-restaurant bezoeken vanwaar u een fraai uitzicht heeft over het dal ten oosten van Bad Bentheim. Aan de westzijde ligt een uitgestrekt slotpark waar dikwijls evenementen worden georganiseerd.

Grootste tuinbouwbedrijf van Europa
Nederland mag dan beroemd zijn om haar tuinbouwsector, maar in het Duitse Emsbüren is het grootste tuinbouwbedrijf van Europa gevestigd. Met een glasoppervlak dat groter is dan een kleine stad, is Emsflower GmbH niet alleen een productiecentrum, maar ook een bezienswaardigheid voor bezoekers. Met een cactustuin, een tropische tuin, een kwekerij, een snijbloemenhal en een speelparadijs voor kinderen is Emsflower zeven dagen per week geopend voor het publiek.

Vechtstad Nordhorn
Nordhorn ligt net als Schüttorf direct aan de Vecht. Met één van de rondvaartboten, voorzien van elektromotoren, kunnen bezoekers het Vechtmeer en de binnenstad verkennen. In deze „waterstad“ zijn moderne woonwijken ontstaan, op plaatsen waar eens de textielindustrie floreerde. Een populair uitje is een bezoek aan de dierentuin met o.a. kangoeroe’s, zebra’s en doodshoofdaapjes. Ook zijn er Noord-Perzische luipaarden, die met uitsterven bedreigd worden, maar in Nordhorn nakomelingen hebben voortgebracht!

Ootmarsum
Op minder dan dertig kilometer van de Blauwe Villa ligt het Twentse Ootmarsum.
Mede dankzij de vele kunstgalarieën en het Openluchtmuseum is Ootmarsum een bezoek meer dan waard.

Enschede
En ook het nabij gelegen Enschede trekt bezoekers uit Schüttorf. Vooral op zaterdag wanneer daar markt is. Boeiend is ook de nieuwe architectuur in de wijk Roombeek. In de jaren na de beruchte vuurwerkramp heeft hier een fraai stuk stadherstel plaatsgevonden. In het textielmuseum is de interessante geschiedenis van de voor de regio, waaronder Schüttorf, zo belangrijke textielindustrie in beeld gebracht.

Münster
Iets verder weg, op een uur rijden van Schüttorf, ligt de aantrekkelijke en zeer sfeervolle (binnen-)stad van Münster. Voor gasten die langer in Schüttorf verblijven is dit een aanrader.

Isterberg
Letterlijk het hoogtepunt uit de directe omgeving: een prachtig wandelgebied.
Dankzij de uitkijktoren heeft u een fantastisch uitzicht over de wijde omtrek.

GemeentehuisSchüttorf.2

Lied auf Stadt Schüttorf

Durch der Grafschaft grüne Fluren,:
Fließt der Vechte silbern’ Band.
Flüstert leis’ in alten Sagen,
Vom Gescheh’n an früheren Tagen,
Von daheim und Vaterland.
Ob vorbei die alten Zeiten,
Schüttorf bleibt sich ewig treu.
Arbeit schaffen fleiß’ge Hände,:
Einig sind sich alle Stände,
Schätzend beides: Alt und Neu.
Mag’s auch schön’re Städte geben,
Schüttorf ist mein Heimatort,
Nur für Schüttorf woll’n wir leben,
Seinem Wohl gilt unser Streben,
Schüttorf, dauere immerfort!

(1920, Fritz Lübke)

Burcht.2

Burg Bentheim

Burcht.Emma

Kamer Koningin Emma

Bentheim.thermen

Geneeskrachtige zwavelbronnen en warm en zout bronwater maakt het buitenzwemmen bij het Kurhotel ook 's winters tot een attractie.

Ootmarsum.1

Ootmarsum

DeKeijzer.vrouwinbad

Dit werk van Dirk de Keijzer siert niet alleen Ootmarsum: het is ook te vinden in de Blauwe Villa.

BeeldOotmarsum

Kunststadje Ootmarsum

Münster.2

Münster